«ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΆΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ» (ΔΠΑ) ΣΠΑ 105 (ΝΕΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΠΑ)
ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ (Γ’ & Δ’ ΕΤΟΣ) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΝΙΚΑ ΩΣ ΤΙΣ 14/2/19 (13.00μμ)
ΥΠΑΡΧΟΥΝ 20 ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΡΙΝΟ (ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΡΤΙΟΣ)
Ι. Οργάνωση της Πρακτικής Άσκησης
Η ΔΠΑ ορίζεται ως Επιλεγόμενο μάθημα με κωδικό ( ΔΠΑ 100) και τίτλο «Διευρυμένη Πρακτική Άσκηση στην Υποστήριξη Ευάλωτων Ομάδων». Συμβάλλει δε με πέντε (5) πιστωτικές ομάδες (ΕCTS) στη λήψη του πτυχίου.
Ο αριθμός των ωρών άσκησης ανέρχεται στις 160 ώρες, οι οποίες υλοποιούνται μέσα σε δύο(2) ημερολογιακούς μήνες.
Η Πρακτική Άσκηση υλοποιείται δύο φορές το χρόνο στο διάστημα μεταξύ 1 Νοεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου (για το χειμερινό εξάμηνο) και μεταξύ Μαρτίου και τέλη Μαΐου (για το εαρινό εξάμηνο). Σε αυτή τη φάση (ΕΑΡΙΝΟ 2019) θα υπάρξουν και ΕΠΙΠΕΛΟΝ ΘΕΣΕΙΣ (10) ΓΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟ. Το μάθημα μπορεί να δηλωθεί μόνο μία φορά, ενώ ο φοιτητής μπορεί να κάνει εκ νέου αίτηση, εάν δεν επιλεγεί την πρώτη φορά.
ΙΙ. Σκοποί και περιεχόμενο της Πρακτικής Άσκησης
Η άσκηση μπορεί να αφορά:
(α) το ευρύτερο πεδίο της Ειδικής Αγωγής (παιδιά με υπερκινητικότητα, διασπαστικότητα, αναπτυξιακές/συναισθηματικές/συμπεριφορικές διαταραχές, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες κ.ο.κ.) σε Τμήμα Ένταξης ή Παράλληλη Στήριξη στην τάξη και
(β) την ενίσχυση μαθητών με διαφορετικό γλωσσικό και πολιτισμικό υπόβαθρο (λχ. παιδιά Ρομά, παιδιά μεταναστών και προσφύγων) οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες γλωσσικού/μαθησιακού τύπου ή ενσωμάτωσης στο σχολικό περιβάλλον αλλά και ενηλίκων οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν την Ελληνική γλώσσα (λ.χ. μετανάστες) ή να βελτιώσουν τις γλωσσικές δεξιότητές τους (έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα).
ΙΙΙ. Κριτήρια επιλογής φοιτητών/τριών
Γίνονται δεκτοί/-ές φοιτητές και φοιτήτριες από το 5ο εξάμηνο σπουδών και άνω, με προτεραιότητας τους με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
(1) Προαπαιτούμενο κριτήριο για να κάνει ένας φοιτητής/μία φοιτήτρια αίτηση είναι να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τα ακόλουθα τρία (3) μαθήματα (είτε τον πρώτο συνδυασμό είτε τον δεύτερο):
(α) Δύο μαθήματα με κωδικό Β05 και
ένα από τα εξής δύο: «Μαθησιακές δυσκολίες στην παραγωγή του γραπτού λόγου» (Β03 Π08)
ή «Μάθηση και Διδασκαλία του γραπτού λόγου» (Β03 Π13)
(β) Ένα μάθημα με κωδικό Β05,
ένα από τα εξής δύο: «Μαθησιακές δυσκολίες στην παραγωγή του γραπτού λόγου» (Β03 Π08)
ή «Μάθηση και Διδασκαλία του γραπτού λόγου» (Β03 Π13)
και το σεμινάριο Α08 Σ02
(o συνδυασμός αυτός αφορά όσους ενδιαφέρονται να διδάξουν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα),
Προσμετράται το άθροισμα της βαθμολογίας τους στα τρία αυτά μαθήματα. Επιπλέον, προσμετράται ως προσόν (εάν υπάρχει) η βεβαιωμένη εθελοντική προσφορά εργασίας σε συναφή πεδία ή φορείς.
(Βλ. αναλυτικά στον Ηλεκτρονικό Οδηγό Σπουδών και στην σελίδα της ΑΠΑ του ΠΤΔΕ για τους Όρους, Προϋποθέσεις και Μοριοδότηση
ΙΙΙ. Διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Οι φοιτητές οφείλουν:
(α) να επιλέξουν το μάθημα ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος επιλογής των μαθημάτων του Τμήματος και
(β) στη συνέχεια να καταθέσουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μια αίτηση (βρίσκεται στην ιστοσελίδα τη σχετική με την ΠΑ) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κ. Τραγουλιά (e.tragoulia@edc.uoc.gr). Η αίτηση αυτή είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η εγγραφή. Εάν δεν υπάρχει, δε θα ληφθεί υπόψη η επιλογή του μαθήματος στην πλατφόρμα.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e.tragoulia@edc.uoc.gr) το αργότερο μέχρι την ΠΕΜΠΤΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 (λήξη προθεσμίας αποστολής μηνύματος 13.00μμ)
Οι αιτήσεις εξετάζονται από τον Επ. Υπεύθυνο κ. Η. Κουρκούτα και τα μέλη της Επ. Επιτροπής, κκ. Χατζηδάκη και Τραγουλιά. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής θα ανακοινωθούν έως τις 16/02/19 με λίστα όπου θα αναφέρεται το ΑΜ του Φοιτητή. Αναρτώνται επίσης στην ιστοσελίδα του τμήματος και έξω από τη Γραμματεία. Οι φοιτητές δικαιούνται να προβούν σε ένσταση εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ τα αποτελέσματα του ελέγχου των ενστάσεων ανακοινώνονται μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας.