ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΔ.ΕΤΟΥΣ 2023-24
Οι Αιτήσεις για συμμετοχή στις Κατατακτήριες εξετάσεις υποβάλλονται από 1 έως 15 Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ταχυδρομικώς στη Διεύθυνση: Γραμματεία Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης, Πανεπιστημιούπολη Ρέθυμνο, 74100, Τηλ. 28310 77595 και 77634.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ - ΓΙΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2023-24
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι αιτήσεις για τις κατατακτήριες εξετάσεις 2023-24 στο ΠΤΔΕ πραγματοποιούνται από 1-15 Νοεμβρίου 2023 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στη διεύθυνση gramptde@edc.uoc.gr.
Το ηλεκτρονικό μήνυμα θα πρέπει να έχει θέμα ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2023 και να περιλαμβάνει σκαναρισμένα σε ένα αρχείο PDF την αίτηση και τον τίτλο σπουδών που επικαλείται ο/η αιτών/ούσα.
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
11.30-14.30 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
17.30-20.30 Μαθηματικά
Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023
11.30-14.30 Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Οι επιτυχόντες κατατάσσονται στο Α΄ εξάμηνο.
Η εξεταστέα ύλη έχει ως εξής:
1. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
- Στοιχεία Ευκλείδειας Γεωμετρίας:
(i) από το σχολικό εγχειρίδιο (Υπ. Παιδείας, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής , Ι.Τ.Υ.Ε. «Διόφαντος») Ευκλείδεια Γεωμετρία Α' τεύχος τα κεφάλαια 2-6.
(ii) από το σχολικό εγχειρίδιο (Υπ. Παιδείας, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής , Ι.Τ.Υ.Ε. «Διόφαντος») Ευκλείδεια Γεωμετρία B' τεύχος τα κεφάλαια 7-11.
- Στοιχεία Άλγεβρας:
(i) από το σχολικό εγχειρίδιο (Υπ. Παιδείας, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής , Ι.Τ.Υ.Ε. «Διόφαντος») Άλγεβρα και Στοιχεία Πιθανοτήτων Α' τάξης Γενικού Λυκείου τα κεφάλαια 1-7.
(ii) από το σχολικό εγχειρίδιο (Υπ. Παιδείας, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής , Ι.Τ.Υ.Ε. «Διόφαντος») Άλγεβρα Β' Γενικού Λυκείου τα κεφάλαια 1-5.
2. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Α΄ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Περιγραφή της Νέας Ελληνικής γλώσσας: Ζητήματα φωνολογίας, μορφολογίας και σύνταξης. Ζητήματα χρήσης της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Αλφάβητο και προφορά, το γραφικό σύστημα, το ουσιαστικό και η ονοματική φράση, αντωνυμίες και προσδιοριστές, το ρήμα και η ρηματική φράση, το επίρρημα και η επιρρηματική φράση, η πρόθεση και η προθετική φράση, σύνδεσμοι και μόρια, η πρόταση, παραγωγή και σύνθεση.
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Holton David, Peter Mackridge & Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton. 2007. Βασική Γραμματική της σύγχρονης Ελληνικής Γλώσσας. Αθήνα: Πατάκη
Holton David, Peter Mackridge & Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton. 1999. Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας. Αθήνα: Πατάκη.
Ιορδανίδου, Άννα (επιμ.). 2000. Οδηγός της Νεοελληνικής Γλώσσας. Τόμος Α΄ & Β΄. Αθήνα: Εκδ. Πατάκη.
Αναγνωστοπούλου Ι. & Λ. Μπουσούνη-Γκέσουρα. 2005. Το λέμε σωστά; Το γράφουμε σωστά; Αθήνα, Μεταίχμιο.
Β΄ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Θεωρητικό μέρος
Ορισμός και Ιστορία της Ευρωπαϊκής Παιδικής Λογοτεχνίας. Οι κλασικοί της Ευρωπαϊκής Παιδικής Λογοτεχνίας (L. Caroll, D. D. Defoe). Παιδικό βιβλίο και
αρχαιότητα. Οι μορφές λογοκρισίας στην Παιδική Λογοτεχνία. Σχέσεις λογοτεχνίας παιδιών και λογοτεχνίας ενηλίκων. Παιδική Λογοτεχνία και διακειμενικότητητα. Το
λαϊκό παραμύθι και οι αναγνώσεις του. Η εικονογράφηση των βιβλίων της Παιδικής Λογοτεχνίας.
Κείμενα
Π. Δέλτα, Το παραμύθι χωρίς όνομα
Ζ. Σαρρ, Νινέτ
Α. Ζέη, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
Ευγ. Τριβιζάς, Η τελευταία μαύρη γάτα
Ε. Αλεξίου, Γ΄ Χριστιανικόν Παρθεναγωγείον
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Ασωνίτης, Π. (2001). Η εικονογράφηση στο βιβλίο της παιδικής λογοτεχνίας,Καστανιώτης, Αθήνα.
Ζερβού Αλ. (1999). Λογοκρισία και αντιστάσεις στα κείμενα των παιδικών μας χρόνων, δ΄ έκδοση, Οδυσσέας, Αθήνα
Ζερβού Αλεξ. (2004). Στη χώρα των θαυμάτων, ε΄ έκδοση, Πατάκης, Αθήνα.
Ζερβού Αλεξ., «Ελληνική αρχαιότητα, μύθος και κλασικό παιδικό βιβλίο», Κείμενα 4, https://journals.lib.uth.gr/index.php/keimena/ (με αναζήτηση στο αρχείο τευχών).
Ζερβού Αλεξ., «Eυγένιος ο παρωδός, της εποχής μας κληρωτός, ή οι περιπέτειες τωn λέξεων και των κειμένων», Κείμενα 6, https://journals.lib.uth.gr/index.php/keimena/ (με αναζήτηση στο αρχείο τευχών).
Νικολουδάκη-Σουρή Ελπ. (2000) . «Η διδασκαλία του μυθιστορήματος: θεωρητικές προϋποθέσεις και ένα παράδειγμα ανάγνωσης (Έλλης Αλεξίου Γ΄ Χριστιανικόν Παρθεναγωγείον), Επιστήμες της Αγωγής (πρώην Σχολείο και Ζωή), 1-3, έκδ. Πανεπιστήμιο Κρήτης, 127-145.
Νικολουδάκη-Σουρή Ελπ., «Φίλιππου Μανδηλαρά, Ο Ολυμπιονίκης που έβλεπε τα ψάρια να περνούν: μια ιστορία της ελληνικής αρχαιότητας στην επικαιρότητα των Ολυμπιακών Αγώνων», Κείμενα 4, https://journals.lib.uth.gr/index.php/keimena/ (με αναζήτηση στο αρχείο τευχών).
Νικολουδάκη-Σουρή Ελπ. (2003). Η ανάγνωση των παραμυθιών, Της Κρήτης ... Αφηγηματολογικές Προσεγγίσεις, Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γ.Ν. Δουνδουλάκης», Δήμος Αχαρνών, 211-220.
3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Πεδίο έρευνας της Παιδαγωγικής Επιστήμης (ΠΕ). Κλάδοι της Π.Ε. Βασικές έννοιες: Αγωγή, εκπαίδευση, διδασκαλία, μάθηση κ.λπ. Επισκόπηση της Π.Ε και η σχέση της με τις άλλες επιστήμες. Οι δυνατότητες και τα όρια της αγωγής. Το παιδαγωγικό ζεύγος: Δάσκαλος-Μαθητής. Δάσκαλος: ιδεαλιστικές απόψεις και τυπολογίες, ρεαλιστικές απόψεις και προβλήματα. Μαθητής: προβλήματα σχολικής ένταξης και προσαρμογής. Οι σχέσεις δασκάλου-μαθητή. Σύγχρονα προβλήματα και παιδαγωγική επιστήμη. Εναλλακτικά εκπαιδευτικά συστήματα.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Mialaret G., Περί Παιδαγωγικής και εκπαίδευσης (επιμ. Π. Καλογιαννάκη, Κ. Καρράς), Αθήνα, εκδόσεις Gutenberg, 2011.
Mialaret G., Επιστήμες της Εκπαίδευσης: η διαμόρφωση και η εξέλιξη ενός επιστημονικού πεδίου, μτφρ. Δ. Καρακατσάνη, Αθήνα, Μεταίχμιο, 2008.
Ματσαγγούρας Ηλ., (με συμμετοχή Γ. Χατζηδήμου), Εισαγωγή στις Επιστήμες της Παιδαγωγικής, Εναλλακτικές Προσεγγίσεις, Διδακτικές Προεκτάσεις, Αθήνα, Εκδόσεις Gutenberg,2009.
Καρράς Κ, Wolhuter C.C. (επιμ.), Συστήματα Εκπαίδευσης επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στο σύγχρονο κόσμο, Αθήνα, Εκδ. Gutenberg, 2015.
Καρράς Κ., Η Παιδαγωγική Επιστήμη άλλοτε και τώρα, Αθήνα, Εκδ. Gutenberg, 2014.
Κρίβας Σπ. Παιδαγωγική Επιστήμη: Βασική Θεματική, Αθήνα, Εκδ. Gutenberg, 2007.
Πυργιωτάκης Ι. Ε., Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη, Ελληνικά Γράμματα, 1999.